Over de “Aortastichting”

De Aortastichting behartigt de belangen voor patiënten met een aneurysma van de lichaamsslagader in de buik, met de medische term aneurysma aorta abdominalis (afgekort AAA) en is speciaal opgericht om in Nederland onnodige sterfgevallen door het scheuren van zo’n aneurysma zoveel mogelijk te voorkomen.

DOEL

De stichting heeft ten doel:

• het verminderen in Nederland van sterfte door scheuren van een aneurysma aorta abdominalis, kortweg AAA-ruptuur genoemd;
  • het vertegenwoordigen van en/of het behartigen van belangen van patiënten met een AAA-aandoening en hun naasten, dit alles voor zover mogelijk en binnen het kader van alle activiteiten ter voorkoming van een AAA-ruptuur alsook daaraan gelieerde aspecten, zoals nader bepaald in het beleidsplan van de stichting.

De stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door:

• het geven van voorlichting aan de bevolking en de betreffende eerstelijnszorg over de AAA-aandoening;
  • het bevorderen van bevolkingsonderzoek naar de AAA-aandoening in Nederland via de reguliere wegen;
  • het voor zover mogelijk opzetten en faciliteren van onderzoek naar een AAA-aandoening tegen lage kosten, zolang als er via reguliere wegen (nog) geen bevolkingsonderzoek naar de AAA-aandoening wordt georganiseerd;
  • het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

BESTUUR

In de huidige opstartfase van de stichting bestaat het bestuur uit 3 personen waaronder de 2 initiatiefnemers, die als ervaringsdeskundigen allereerst een werkgroep (AAA-team) hebben opgericht om onnodige sterfgevallen door AAA-ruptuur te voorkomen. Deze activiteiten worden nu voortgezet via deze door hen opgerichte Aortastichting. Na de opstartfase zal het bestuur nog verder worden uitgebreid. Het bestuur bestaat uitsluitend uit vrijwilligers en is geheel verantwoordelijk voor het beleid en de uitvoering daarvan. Het bestuur vergadert minimaal vier keer per jaar en heeft daarnaast zeer frequent formeel en informeel overleg.

Momenteel bestaat het bestuur uit 4 personen.

Bernard Lempers (voorzitter)

Na de UTS-elektrotechniek heb ik verschillende trainingen en opleidingen gedaan o.a. op het gebied van psychologie, public-relations, administratie, marketing, bedrijfseconomie, commercie, management en mij verder bekwaamd in de internationale Business-to-Business. Na een vier jaar durende militaire loopbaan ben ik onder andere ruim 25 jaar werkzaam geweest als commercieel directeur van een middelgroot technisch bedrijf, alwaar ik al mijn talenten optimaal kon benutten.

In 2015 werd bij mij een groot aneurysma in de buik ontdekt. Er werd via een grote buikoperatie een broekprothese in mijn aorta geplaatst. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid, dat ik mij geroepen voel om mij nu verder in te spannen om onnodige sterfgevallen in Nederland door AAA-ruptuur zoveel mogelijk te voorkomen.

Drs Piet Peters RA (vice-voorzitter)

Na de HBS heb ik bedrijfseconomie gestudeerd en vervolgens de postdoctorale opleiding register accountant voltooid. Intussen bij een Amerikaanse multinational in materials management gewerkt. Daarna als controller. Vervolgens vele jaren als CFO van een beursgenoteerde onderneming. Dan CEO van een groep technische bedrijven en vandaaruit via een management buy-out, DGA van een middelgrote multinational in techniek. Vanaf 2012 tot 2017 deze activiteiten geleidelijk afgebouwd.

Door een ontmoeting met de heer Bernard Lempers in contact gekomen met de Aortastichting en wil mijn kennis en ervaring inzetten voor het belangrijke doel van de Stichting, namelijk door preventief onderzoek voorkomen van onnodig overlijden ten gevolge van een Aneurysma Aorta Abdominalis.

Drs. Barend Jonkers (secretaris)

Na mijn HBS opleiding heb ik economie en Medische Biologie gestudeerd. Daarna ben ik als onderzoeker, subsidieadviseur, product manager, werkzaam geweest in de farmaceutische/medisch technologische industrie en in de Radboud universiteit.

Nu zet ik mijn energie en ervaring in voor de Aortastichting, omdat deze stichting, heel effectief, veel levens kan redden en leed kan voorkomen. Ik ken de motivatie van de betrokken medische beroepsgroepen om hun werk goed te doen en ben er trots op in de gelegenheid te zijn hen hierbij te ondersteunen.

Frans Lempers (penningmeester)

Na de middelbare school volgde ik diverse opleidingen, trainingen etc. in de financiële- én horecasector. In mijn 42 jarige gemeentelijke loopbaan bekleedde ik voornamelijk leidinggevende functies: meer dan 25 jaar als hoofd afdeling welzijn (waaronder tevens gezondheid) én wnd. gemeentesecretaris. In de horecasector was ik bijna 30 jaar part-time (mede)direkteur van een hotelbedrijf.

Na het bekend worden van de AAA-problematiek in onze familie, besloot ik om als vrijwilliger de nodige ondersteuning aan de werkgroep en thans de Aortastichting te verlenen.

RAAD VAN ADVIES

De Aortastichting heeft een Raad van Advies die tot taak heeft het bestuur gevraagd of ongevraagd te adviseren. Ook de Raad van Advies bestaat geheel uit vrijwilligers.

Bart Boll (medisch adviseur)

Als medisch adviseur maakt Dr. A.P.M. Boll (vaatchirurg in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen) deel uit van de Raad van Advies. Dr. Bart Boll is in 2005 gepromoveerd op onderzoek naar de noodzaak van bevolkingsonderzoek op AAA en heeft vele publicaties over dit onderwerp op zijn naam staan.